voeding als pijnstiller

Voeding als pijnstiller

Bij diabetes of hart- en vaatziekten krijgen patiënten vaak voedingsadvies dat gebaseerd is op officiële richtlijnen. Voor de meeste andere ziektebeelden bestaan er geen officiële richtlijnen, terwijl voeding toch een belangrijke basis vormt bij alle ziektebeelden en de behandeling ervan.

Bij (chronische) pijn denkt men zelden aan voeding, maar voeding is een heel belangrijke factor bij pijn. Voeding beïnvloedt inflammatie, de darmflora, het immuunsysteem, het zenuwstelsel en de pijngewaarwording. Het typische westerse voedingspatroon bevat te veel geraffineerd en bewerkt voedsel, te veel koolhydraten en suikers, te veel dierlijke producten en te weinig groenten, fruit en vezels. Het werkt pijn in de hand of houdt het in stand.

Een van de belangrijkste oorzaken van pijn is inflammatie (ontsteking). Inflammatie is heel sterk gelinkt aan voeding. Geraffineerde koolhydraten en suikers, vlees, vleesproducten, verzadigde dierlijke vetten, geraffineerde gehydrogeneerde olie (margarine, dressings), gebakken en gefrituurde voeding, transvetten, te veel alcohol en voeding waar je allergisch voor bent, stimuleren inflammatie. Groenten, fruit, kruiden, specerijen, broccoli, knoflook, uien, vette vis, waterkers, vlaszaad en andere zaden, walnoten en andere noten, cacao, olijfolie, rode wijn en groene thee bevatten verschillende stoffen die ontsteking remmen.

Voeding bepaalt ook de samenstelling van de darmflora, die sterk gelinkt is aan inflammatie. Een verstoorde darmflora is een van de oorzaken van ontsteking en pijn in heel het lichaam, onder andere chronische pijn in het bekkengebied, spierpijn, gewrichtspijn, fibromyalgie, migraine en neuropathische pijn. Suppletie met probiotica heeft een pijnstillende werking. De darmflora kan ook hersteld worden met de juiste voeding.
Een verstoorde darmflora is een van de oorzaken van allergie of intolerantie voor bepaalde voeding, zoals gluten, tarwe, koemelk (maar ook andere voedingsmiddelen). Voedingsallergie of -intolerantie kan pijn in heel het lichaam veroorzaken.

Ook een gebrek aan bepaalde nutriënten kan ontsteking en pijn veroorzaken of verergeren. Vooral omega-3 vetzuren, vitamine D, de B-vitaminen, vitamine C, magnesium, polyfenolen en flavonoïden zijn belangrijk om inflammatie en pijn te onderdrukken. Geraffineerd en bewerkt voedsel levert (bijna) geen van deze stoffen, maar berooft het lichaam juist van alle belangrijke nutriënten.

Patiënten met pijn krijgen standaard alleen pijnstillers, maar ze zouden ook advies over voeding, voedingssupplementen en beweging moeten krijgen. Dr. Robert Bonakdar, directeur van de Amerikaanse Academie voor Integratieve Pijnbeheersing, vindt dat er ook voor pijnbeheersing officiële voedingsrichtlijnen moeten komen.

Jolanda van Gennep

van

Hilde Maris