Basisscreening darm

basisscreening darm

basisscreening darm

De kwantiteit van de darmflora

In de darmen huizen miljoenen bacteriën. Deze hebben meer taken dan alleen ons voedsel te verteren en uit te scheiden. Wat veel mensen niet weten is dat ons darmstelsel uiterst complex is.  In onze darmen vinden continue processen plaats, die zorgen voor een optimale immuniteit (weerstand) waarbij onze darmen constant “communiceren” met alle slijmvliezen in ons lichaam. Allerlei atypische klachten zoals eczeem, oorontsteking, vaginale infecties, astma etc. ontstaan onder andere ten gevolge van immuniteitstoornissen in onze darmen.

In dit onderzoek word de hoeveelheid goede (residente) bacteriën en slechte (transiente) bacteriën bepaald. Daarbij wordt naar de vertering van het voedsel gekeken. Gaat het allemaal goed met de opname en verwerking van eiwitten vetten en koolhydraten? Ook de PH (zuurgraad) van ontlasting zegt iets over het wel of niet goed functioneren van onze darmen. Tenslotte wordt de aanwezigheid van gisten en schimmels bepaald. Bij een verhoogde aanwezigheid van gisten en schimmels, die ontstekingen veroorzaken, heeft de lever een te grote taak afvalstoffen weg te werken. En kunnen klachten ontstaan die zich uiten in hoofdpijn, (extreme) vermoeidheid of algehele malaise etc.

De kwaliteit van de darm

Het functioneren van het darmslijmvlies is alles bepalend voor een goede gezondheid. Wanneer dit op welke manier dan ook wordt ondermijnd zullen er klachten ontstaan. In dit onderzoek worden er parameters getest die kenmerkend zijn voor de werking van het darmslijmvlies. Een goede parameter voor het bepalen van de immuniteit is het secretorisch IgA.  Ee afwijkende uitslag, dus te veel of te weinig secretorich IgA geeft aan dat het afweermechanisme van de darmen onvoldoende functioneert. Het afweereiwit beta-defensine is ons lichaamseigen afdodingsmechanisme.

Dagelijks komen via consumeren en milieuinvloeden ziekmakende kiemen en lichaamsvreemde stoffen ons lichaam binnen en zal de darm hierop het beta-defensine in werking stellen. Ontstaan er ondanks deze afweermechanismen ontstekingen in de darmen en wordt de darmwand aangetast dan zal het lichaam alpha -1-antitripsine aanmaken. Een goede manier om te testen of we over een goede darmflora beschikken is het testen van virulente factoren. Virulente factoren zijn schadelijke effecten die bacteriën op onze darm en lichaam kunnen uitoefenen. In een gezonde darmflora zijn virulente factoren nauwelijks aanwezig. Afwijkingen van de kwantiteit van de darm en zijn flora kunnen ervoor zorgen dat er een dysbiose ontstaat (de flora in de darm is niet in balans) en vermeerderde gifstoffen kunnen het lichaam belasten. Gevolg ->klachten of ziekte.

Eet u iets wat u niet goed kunt verdragen

Een evenwichtige uitgebalanceerde voeding is noodzakelijk voor een gezonde darm en een gezond lichaam. Ook is het mogelijk dat voedingsmiddelen die wel gezond zijn soms toch niet verdragen worden.

Wanneer wij deze voedingsmiddelen toch regelmatig tot ons nemen kan dit mogelijk irritaties in de darmen veroorzaken. Ook kunnen er minder typische klachten optreden zoals spier-of aanhechtingspijnen, moeheid of prikkelbaarheid.

Om te onderzoeken of u iets eet wat u niet goed kunt verdragen testen wij het eosinofiele proteïne X. Een verhoogde waarde geeft aan dat u iets eet dat u niet goed kunt verdragen, verder onderzoek is dan aan te raden.

Aanvullende onderzoeken indien de klachten blijven

Op zoek naar parasieten-, de niet uitgenodigden mee-eters

In sommige gevallen is het niet voldoende alleen de “Bassiscreening darm” te doen. Dan is het juist nodig om een nog groter vergrootglas op te zetten en nog uitgebreider naar de oorzaak van de klachten te kijken.

Een van de meest over het hoofd geziende stoorfactoren bij chronische ziektes is de aanwezigheid van parasieten. Deze niet uitgenodigde “mee-eters” kunnen voor een groot aantal klachten verantwoordelijk zijn.

Parasieten kunnen klachten veroorzaken die niet altijd laten vermoeden dat de oorzaak in de darmen ligt, denk bijvoorbeeld aan de volgende klachten:

 • prikkelbare darmsyndroom
 • diarree
 • darmontstekingen
 • chronische vermoeidheidssyndroom
 • spier- en gewrichtsklachten
 • voedingsovergevoeligheden
 • huidproblemen, zoals eczeem
 • ontwikkelingstoornissen bij kinderen (lichamelijk en geestelijk)
 • hormonale storingen

Om zo breed mogelijk te kijken benutten wij een combinatie van twee methodes, de TFTY methode en de immunologische testmethode. De TFT methode geeft een hoge kans mogelijke parasitaire belastingen op te sporen

Met immunologische testmethode worden dan de meest gangbare ziekteverwekkers opgespoord.

De vertering is niet optimaal en de buik blijft maar opgeblazen

Om voeding goed te kunnen verteren produceert ons lichaam dagelijks 1,5 a 2 liter pancreassap. Dit sap is nodig om de voeding goed te verteren maar ook om de zure maaginhoud minder zuur te maken. Als er te weinig van de pancreassap (alvleeskliersap) geproduceerd wordt kan de vertering niet optimaal functioneren en ontwikkelen zich in toenemende mate tekorten aan voedingsstoffen, die in vrijwel alle gevallen nauwelijks beïnvloed kunnen worden door een aanvulling met supplementen. Met name vet oplosbare vitaminen, maar ook zink, worden gebonden aan vetstoffen in de voeding, en in plaats van beschikbaar te komen voor opname belanden zij in de uitscheiding. Juist een tekort aan zink kan een uiterst negatieve uitwerking hebben op de stofwisseling van koolhydraten en/of de gezondheidstoestand van diabetici of ontwikkeling van kinderen.

Vaak voorkomende klachten zijn dan ook:

 • groeiachterstand bij kinderen
 • verteringsstoornissen
 • onduidelijke bovenbuikklachten
 • storingen van het immuunsysteem

Vaak beginnen de klachten heel sluipend en niemand denkt aan een verterings probleem dat afkomstig is van de pancreas (alvleesklier).

Vroege symptomen die aan een pancreas verteringsprobleem doen denken zijn:

 • winderigheid en opgeblazen buik die ontstaan een half uur na het eten.
 • hoorbaar “gerommel en geborrel” in de buik
 • een vol gevoel in de maag en darmen alsof het eten blijft hangen en niet verder gaat.
 • stinkende ontlasting met veel gassen onverteerde etensresten. ( Een rottende eierenlucht duidt op slechte vertering van eiwitten. Veel gasvorming op gisting door slechte koolhydraten vertering en een plakkerige ontlasting duidt op een slechte vetvertering).
 • massieve “explosieve stoelgang” ( met veel gasknallers)
 • schuimende ontlasting met vee slijmproppen
 • onduidelijke en vage buikklachten ( krampen, steken, zwaar zompig gevoel, een bolle uitpuilende buik).
 • pijn rondom de navel en zich steeds meer uitstralend naar de hele bovenbuik
 • slecht kunnen verdragen van koffie, alcohol, gebakken vet, histaminerijke producten zoals ananas, zuurkool, noten, bepaalde vissoorten, kaassoorten, slecht kunnen verdragen van granen

Om deze verteringsproblemen op te sporen wordt de Pancrase-lastase 1 uit de ontlasting gemeten, deze methode is zeer specifiek en gevoelig zodat ook daadwerkelijk mogelijke verteringsstoornissen opgespoord worden.

Waarom reageer ik altijd anders dan anderen of waarom vindt niemand de oorzaak

Histamine is een biochemische stof (biogeen amine) die betrokken is bij verscheidenen fysiologische processen. De stof speelt een rol in het maag-darmkanaal, fungeert als neurotransmitter in het centrale zenuwstelsel en heeft een functie in het afweersysteem. Dus een histamine-intolerantie kan de oorzaak zijn van vele chronische klachten. Als dit over het hoofd gezien wordt kunnen therapieen niet of  niet voldoende werken. Een onderzoek uit feces is daarom zeker bij alle chronische aandoeningen zeer nuttig.

Mogelijke klachten van een histamine-intolerantie zijn:

 • hoofdpijn
 • loopneus
 • huidproblemen
 • ademhalingsproblemen
 • hartritmestoornissen
 • lage bloeddruk
 • oedeemvroming
 • buikpijn

Een histamine-intolerantie komt vooral voor bij een of een combinatie, van de volgende factoren:

 • slechte vertering van de voeding door niet voldoende aanmaak van pancresassap en/of galzuren
 • een niet optimale darmflora
 • door een enzymgebrek (DAO=diaminoxidase) welke de histamine afbreekt

Een gezonde darm is een gezond mens

Samengevat kunnen we concluderen dat het maag-darmstelsel meer is dan een passage van mond tot kont. Heeft bovenstaand u verduidelijkt, maar heeft u toch nog vragen? Neem gerust contact met me op. Ik help u graag verder.

 

 


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/qpress1/public_html/wp-content/themes/qpressmystile/functions/admin-functions.php on line 3193