Waarom zweten we?

Zweten is erg belangrijk voor je lichaam want het houdt je lichaamstemperatuur op peil. Je zweet dus ook de gehele dag. Dit ontstaat doordat je lichaam bij oververhitting (door bijvoorbeeld koorts of inspanning of gewoon warme temperatuur) een signaal naar je hersenen stuurt waardoor de zweetklieren in het lichaam gaan werken.

Eccriene zweetklieren zitten over het gehele lichaam en zijn belangrijk als het aankomt op het regelen van de lichaamstemperatuur. Tevens hebben zij als belangrijke functie dat zij de handpalmen vochtig kunnen maken wat handactiviteiten vergemakkelijkt. Ook kunnen de eccriene zweetkliertjes gaan werken als je bijvoorbeeld nerveus bent. Dit ontstaat dan voornamelijk op je handpalmen en in je gezicht.

Aprociene zweetklieren bevinden zich in bepaalde gebieden zoals de oksels, voeten, anus en tepels. Zij verspreiden ook de zweetlucht. Dit zweet wordt de gehele dag door geproduceerd en is geurloos als het aan het huidoppervlak verschijnt. Het krijgt echter een ‘zweetlucht’ doordat bacteriën zich ermee gaan vermengen.

Overmatig zweten komt veelvuldig voor en is ook te behandelen.

Vaak is het onschuldig en heeft het niets te maken met een eventuele ziekte in je lichaam. Een normale neiging tot sterk zweten bestaat zowel overdag als ‘s nachts. In sommige gevallen kan het een overactieve schildklier zijn of als je suikerpatiënt bent na het geven van teveel insuline. Stress, hormoonschommelingen en andere psychische factoren kunnen ook een factor zijn. In zeldzame gevallen is het tuberculose, hiv of een bepaalde vorm van kanker (bloedkanker of kanker in de hormoonklieren). Als je het niet vertrouwt, dan kan je altijd je huisarts raadplegen. Een andere vorm van extreem veel zweten wordt hyperhidrosis genoemd en wordt veroorzaakt door hyperactieve zweetklieren. Dit kan allerlei oorzaken hebben; koorts, opwinding, angst en kan plaatsgebonden zijn (oksels, liezen of voeten) of op het gehele lichaam voorkomen. Dit kan van tijdelijke aard maar soms ook zelfs chronisch zijn.

Wat te doen bij overmatig zweten?

Deodorants gebruiken die aluminiumchloride bevatten. Een aanrader is Odorex Extra Dry dat ‘s avonds op de oksel moet worden aangebracht en je heel droge oksels geeft. Regelmatig douchen en schone kleding aan. 
Op je gewicht letten (hoe zwaarder je bent, hoe meer je zweet) en niet teveel alcohol gebruiken.

Jolanda van Gennep

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.