Het opsporen van voedingsintoleranties
Voedingsintoleranties, ofwel, het niet kunnen verdragen van bepaalde voedingsmiddelen, komen vaak voor en worden lang niet altijd opgespoord. Reacties op voedingsmiddelen kunnen op alle leeftijden ontstaan en verschillende klachten veroorzaken. Deze klachten wijzen meestal niet direct op een overgevoeligheid of intolerantie, waardoor het opsporen hiervan wordt bemoeilijkt. Bovendien behoren de voedingsmiddelen die bij de mens een reactie uitlokken niet tot een bepaalde voedingscategorie, zoals “ongezonde” dan wel “gezonde voeding”. Dit betekent ook “gezonde voedingsmiddelen klachten kunnen veroorzaken.
Voedingsintoleranties kunnen zeer uiteenlopende klachten veroorzaken, zoals:
- Acne
- Angstaanvallen
- Bovenbuik-klachten
- Burn-out syndroom
- Constipatie
- Depressie
- Diabetes
- Diarree
- Duizeligheid
- Hormonale stoornissen
- Stemmingswisselingen
- Haaruitval
- Hoofdpijn/Migraine
- Hyperactiviteit/ADHD
- Hypertensie
- IBD (irritable bowel syndrome) of te wel Prikkelbare darm syndroom
- Infectie-gevoeligheid
- Jeuk-/roodheid
- Obesitas
- Spier-/gewrichtspijn
- Uitputting
- Chronische vermoeidheid
- Verzuring/Lat. Acidose
- Winderigheid/Opgeblazen gevoel
Voedingsintoleranties hebben verschillende oorzaken. Enerzijds speelt een niet optimale darmgezondheid een grote rol, anderzijds heeft ook een bepaalde familiare aanleg invloed. Voedingsintoleranties kunnen genezingsprocessen sterk belemmeren en verantwoordelijk zijn voor een verminderde werkzaamheid van een therapie. Ook kan het voorkomen dat mensen met overgewicht moeilijker afvallen als ze voedingsmiddelen nuttigen waar zij overgevoelig op reageren. Dit levert onnodige frustratie en onbegrip op.
Gezond Fit & Mooi, Bailine Helmond heeft zich gespecialiseerd in samenwerking met RP Vitamino Analytic in het opsporen van voedingsintoleranties. Hiervoor hebben we de IgG/IgG4 Pre-screening test. Deze test, biedt de mogelijkheid om voor onze cliënten op eenvoudige, specifieke en betrouwbare wijze te testen op voedingsintoleranties.
Bij de IgG/IgG4 Pre-screening test wordt bij een selectie van vier allergeengroepen (pool 1 t/m 4), die elk vier hoofdallergenen bevatten, de gevormde hoeveelheid IgG- en IgG4-antilichamen parallel onderzocht. Het gemeten reactiepatroon dat bestaat uit de hoeveelheid gevormde IgG 1-4 –antilichamen dient als ondersteuning bij de beslissing welke gedifferentieerd vervolgonderzoek gekozen zal worden. Als vervolgonderzoek kan gekozen worden voor de meting van IgG en/of IgG4-antilichamen. Daarnaast wordt gekozen of deze antilichamen gemeten worden bij de afzonderlijke vier hoofallergenen binnen een of meer allergeengroepen of bij het omvangrijke onderzoeksprofiel IgG- of IgG4 screening Plus met 280 allergenen. De te maken keuzes zijn dus gebaseerd op het onderzoeksresultaat van de IgG/IgG4 Pre –screenign test.
Voordelen:
- Volledig gedifferentieerd diagnostisch concept dat alle momenteel bekende pathologische mechanismen van een voedingsallegie/- intolerantie omvat
- Differentiatie tussen IgG en IgG4-gemedieerde voedingsintoleranties
- Een voordelige stapsgewijze diagnostiek met een variabel aantal onderzochte allergenen
Als deze informatie u nieuwsgierig heeft gemaakt wil ik u graag verder helpen.
U kunt hiervoor een via de mail of telefonisch een afspraak maken.