Vitamine D, het belang van zonlicht voor je gezondheid.
De R is weer in de maand en dat betekend minder zonlicht en aanmaak van Vitamine D.
We weten vermoedelijk allemaal wel dat vitamine D in de huid wordt aangemaakt onder invloed van zonlicht. Met name in het najaar en de winter kan er gauw een tekort ontstaan in vitamine D, enerzijds doordat de zon minder (fel) schijnt, anderzijds omdat we minder buiten zijn en onze huid vrijwel volledig bedekt hebben bij het naar buiten gaan.
Naast zonlicht als belangrijkste bron van vitamine D komt de vitamine voor in voedingsmiddelen van dierlijke afkomst. Met name vegetariërs en veganisten moeten attent zijn dat ze voldoende vitamine D binnen krijgen. Over het algemeen zijn vette vissoorten als paling, zalm en makreel het rijkst voorzien van vitamine D. Ook levertraan bevat vitamine D.

Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine die belangrijk is voor o.a. sterke botten en tanden en de opname van de mineralen calcium en fosfor bevordert. Daarnaast speelt vitamine D ook een rol bij de instandhouding van de weerstand en bij een goede werking van de spieren. Een tekort aan vitamine D leidt o.a. tot de volgende klachten; zwakke botten, depressie, (ernstige) vermoeidheid, slaapproblemen en gewrichtspijnen.

Een groot deel van de mensen krijgen echter onvoldoende vitamine D binnen met de voeding. Daarnaast leven we in een klimaat waar we te weinig kunnen aanmaken. Voor mensen met een donkere huidtint is het dus oppassen evenals vrouwen met overgewicht.

Mocht u hierover meer willen weten, het is mogelijk om door een eenvoudige test uw status van vitamine D te meten. U kunt uw tekorten aanvullen met orthomoleculaire supplementen. Deze bevatten natuurlijk lichaamseigen stoffen, die het lichaam ondersteunen, dus geen chemische, fabrieksmatige stoffen.

Wilt u het eens nalezen? Lees dan het boekje ” nieuw licht op Vitamine D” van Gert Schuitenmaker of kom eens langs voor een consult voor een preventief advies!