Heb je wel eens gehoord van de glycemische index?
Deze index is gebaseerd op de snelheid waarmee de koolhydraten die je eet als glucose in het bloed worden opgenomen. Een voedingsproduct heeft een lage glycemische index als de waarde hiervan onder de 55 ligt, zoals bij aubergine en grapefruit. Bij deze producten stijgt de bloedsuikerspiegel trager dan bij producten met een hoge glycemische index. Een voedingsproduct heeft een hoge glycemische index als de waarde hiervan boven de 70 ligt, zoals bij wit brood en gebakken aardappelen. Bij deze producten stijgt de bloedsuikerspiegel snel, maar daalt deze ook snel. Dit pieken van de bloedsuikerspiegel resulteert in een leeg en uitgeput gevoel, waardoor je sneller weer de neiging krijgt om te eten.
Voeding met een lage glycemische index houdt de bloedsuikerspiegel stabieler, waardoor je langer een vol gevoel hebt.
De glycemische index wordt niet alleen bepaald door het soort koolhydraten, maar bijvoorbeeld ook door de manier waarop het voedsel bereid is. In een groente die lang gekookt wordt zijn de koolhydraten al deels afgebroken. De groente heeft hierdoor een hogere glycemische index dan wanneer deze gestoomd of rauw zou zijn.
Van Metabolic Balance Nederland
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!