Drink je voedsel en eet je drinken.

Dit is een eeuwenoud gezegde, maar deze oude wijsheden verwoorden iets wat heel belangrijk is voor onze spijsvertering. Natuurlijk hebben we bijna allemaal te horen gekregen tijdens onze opvoeding dat we ons eten goed moesten kauwen. Soms werd daar zelfs bij gezegd dat onze maag nu eenmaal geen tandjes heeft en dat is ook zeker waar.

Waarom is goed kauwen zo belangrijk?

Ons voedsel dient zo klein mogelijk in onze maag aan te komen. Met klein bedoelen we dat de voedseldeeltjes zo klein mogelijk vermalen zijn door onze tanden. Tijdens het kauwproces werkt ons speeksel namelijk in op de voedselbrij, zodat deze als het ware voorbereid in de maag komt. Doe je dit niet, dan heeft de maag het erg zwaar met de vertering van het veel te grote voedsel en loopt het niet goed met de rest van de verteringsstappen die hierna in de darm moeten plaatsvinden. De spijsvertering begint dus eigenlijk al in de mond.

Drink je voedsel en eet je drinken

Vandaar het gezegde dat je eigenlijk je eten moet kunnen drinken. Hier bedoelen we mee dat het voedsel in de mond al zo goed gekauwd en vermengd met speeksel moet zijn, dat het praktisch vloeibaar is. Het omgekeerde geldt eigenlijk voor de meeste dranken. Deze dien je net zo lang in de mond te houden zodat het speeksel er goed op in kan werken.

 

Speeksel is belangrijk

Sommige mensen doen een hoop moeite om goede smoothies te maken en klokken deze dan in één keer naar binnen. In zo’n geval kun je jezelf eigenlijk beter de moeite besparen. Als je dit doet dan maak je het je spijsvertering zo lastig dat er alleen maar slechte gevolgen zijn. Alle dranken die een gezonde werking dienen te hebben voor het lichaam, zoals groente- en vruchtensappen, dienen erg goed ‘ingespeekseld’ te worden. Dit wil zeggen dat je er op gaat ‘kauwen’ en het laat rondspoelen in de mond.

 

Neem de tijd voor eten en drinken

Het is een kwestie van er even bij nadenken. Als je het eenmaal als gewoonte hebt aangenomen, dan gaat het eigenlijk vanzelf. Ook past het in de trend van het ‘onthaasten’. Je neemt even meer tijd voor je eten of je drankje tussendoor. Een soort van ‘mindfulness’ waar je lichaam erg dankbaar voor zal zijn en het kost helemaal niets!

Uit vitamunda

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.